З метою інформування громадськості та доведення до широкого загалу (в т.ч. шляхом публікації на офіційних веб-сайтах райдержадміністрацій,  міських рад  та територіальних громад),  подаємо наступну актуальну інформацію.

Фото без опису

Органічне виробництво  -  майбутнє виробництво  України

Органічне сільське господарство ґрунтується на основних принципах : здоровя, екологія, справедливість і турбота.

З огляду на це, з метою ознайомлення  з досвідом  країн-сусідів у сфері органічного виробництва, сертифікації, розвитку  ринків органічної продукції та їх підтримки з боку державних органів,  з  14.05 по 23.05 2018 року у м.Житомирі  відбувся  тренінг щодо органічного  виробництва харчової продукції за підтримки  проекту  «Німецько-українська співпраця в галузі органічного землеробства».

 

Усього навчання відвідало 23 учасники - представники Головних управлінь Держпродспоживслужби та структурних підрозділів ОДА з питань агропромислового розвитку з Івано-Франківської, Львівської, Волинської,Закарпатської, Тернопільської, Чернівецької, Київської  областей.

Основною темою  навчання- тренінгу  були вимоги до  органічного  виробництва  в  країнах ЄС та Україні. Органічне  виробництво - це цілісна система господарювання та виробництва харчових продуктів, яка поєднує в собі найкращі практики з огляду на збереження  довкілля, рівень біологічного розмаїття, збереження природних ресурсів, застосування високих стандартів належного утримання (добробуту) тварин та метод виробництва, який  відповідає певним вимогам до продуктів, виготовлених  з використанням  речовин  та процесів природного  походження.

Таким чином метод органічного виробництва відіграє подвійну  соціальну роль: з одного боку, забезпечує специфічний ринок, який відповідає потребам  споживача в органічній продукції, а з іншого – забезпечує  загальне благо, сприяючи  захисту довкілля, належному утриманню тварин. 

Метою правової системи,  яка регулює сектор органічного виробництва, має бути забезпечення  чесної конкуренції та належного функціонування внутрішнього ринку органічної продукції, а також підтримка  та виправдання  довіри споживачів до продуктів, маркованих як органічні.

Україна займає 20 місце у світі та 11 місце в Європі  з органічного виробництва   На превеликий жаль, протягом кількох десятиріч в сільському господарстві  України використовувалися хімічні засоби захисту рослин та мінеральні добрива, і славетні українські чорноземи почали деградувати.

Безперечним   фактом є те, що вміст гумусу в грунті  більшості регіонів України зменшується. В той же час  звичними стали випадки масових отруєнь людей та алергічних захворювань від споживання харчових продуктів, вироблених із застосуванням згаданих технологій.

Ще раніше  з подібним становищем  зіштовхнулись споживачі  країн Західної Європи і там працювали  традиційні ринкові принципи: є попит  на високоякісну безпечну продукцію - є пропозиція. Почало потужно розвиватися так зване органічне сільське господарство та, відповідно, ринок сертифікованих органічних продуктів. З цією метою  Рада Європейського Союзу  прийняла в 2007 році Постанову № 834 щодо органічного виробництва  та маркування  органічних продуктів, а в 2008 році -   Постанову № 889,  детальні правила  щодо органічного виробництва, маркування  і контролю  для впровадження  Постанови Ради (ЄС) № 834/2007.

На сьогоднішній день в Україні є лише проект  закону « Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції»  № 5448, який був прийнятий  у травні 2018 року у першому читанні ВР.

 

 

 

 

 

 

 

Н.Романова  (0342) 51-13-89