З метою інформування громадськості та доведення до широкого загалу (в т.ч. шляхом публікації на офіційних веб-сайтах райдержадміністрацій,  міських рад  та територіальних громад),  подаємо наступну актуальну інформацію.

Увага:  випадки африканської чуми свиней  встановлено

в Черкаській та Одеській областях

Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області рекомендує суб’єктам господарювання,  які здійснюють діяльність із розведення, утримання та обігу свиней, утриматись від господарських зв’язків із підприємствами, що працюють на території, де зафіксовано випадки африканської чуми свиней.

                                                           

Відповідно до інформації Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області 23.05.2018 в підсобному господарстві психоневрологічного інтернату (с.  Мале Старосілля, Смілянський район, Черкаська область) було зареєстровано захворювання та загибель свині.

При дослідженні відібраних проб біоматеріалу в Державному науково-дослідному інституті з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи (ДНДІЛДВСЕ) (м. Київ) 23.05.2018 встановлено діагноз - африканська чума свиней (АЧС) (звіт про результати дослідження № 005282 п.м./18 від 23.05.2018).

Крім того, відповідно до інформації Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області в особистих підсобних господарствах громадян (с. Нова Покровка, Ізмаїльський район та с. Василівка, Болградський район Одеськаська область) було зареєстровано захворювання та загибель свиней.

При дослідженні відібраних проб біоматеріалу в ДНДІЛДВСЕ 23.05.2018 та 24.05.2018 встановлено діагноз АЧС (звіти про результати дослідження № 005276 п.м./18 від 23.05.2018 та № 005220 п.м./18 від 24.05.2018).

З метою координації дій з локалізації та ліквідації спалахів АЧС проведено засідання державних надзвичайних протиепізоотичних комісій при відповідних райдержадміністраціях, рішеннями яких затверджено плани з ліквідації АЧС, визначено межі епізоотичних осередків, зон захисту та нагляду.

В осередках захворювання вживаються заходи з локалізації та недопущення розповсюдження збудника АЧС.

Суб’єктам господарювання, які здійснюють діяльність із розведення, утримання та обігу свиней рекомендуємо не здійснювати господарські зв’язки із зазначеними територіями.