З метою інформування громадськості та доведення до широкого загалу (в т.ч. шляхом публікації на офіційних веб-сайтах райдержадміністрацій,  міських рад  та територіальних громад),  подаємо наступну актуальну інформацію.

Фото без опису

Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області звертає увагу споживачів: Верховна Рада 07 червня 2018 р. ухвалила законопроект №  8424,  яким відтермінувала введення в дію Закону про ЖКП у частині комунальних послуг до 1 травня 2019 року,  а про штрафи за порушення строків встановлення лічильників на тепло та воду - до 1 серпня 2020 року

Парламент прийняв за основу та в цілому законопроект № 8424, яким відтерміновується до 01 травня 2019 року ведення в дію Закону «Про ЖКП», лише в частині регулювання комунальних послуг. Це вода, тепло, поводження з відходами, електропостачання і газ.

В той же час, з 10 червня цього року вводиться в дію послуга з управління багатоквартирним будинком. З наступного місяця власники багатоквартирних будинків зможуть самостійно обирати собі управителя. Так прокоментував прийняття надважливого закону Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

Ухвалення законопроекту № 8424 дозволить продовжити перехідний період між прийняттям нового законодавства у житлово-комунальній сфері до його повного введення в дію.

Такий перехідний період повинен бути достатнім для виконавчої влади, щоб затвердити нормативно-правові акти, необхідні для реалізації Законів України "Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання" та "Про житлово-комунальні послуги",  а  також забезпечить стабільне функціонування суб’єктів господарювання, виконавців житлово-комунальних послуг та дозволить знизити соціальну напругу до моменту повного введення в дію Закону "Про житлово-комунальні послуги" та укладення договорів про надання відповідних послуг згідно із цим Законом.

Відповідно до пояснювальної записки, законопроект передбачає відтермінування до 1 серпня 2020 року набрання чинності законодавчої норми про штрафи для суб'єктів господарювання за порушення строків встановлення лічильників на тепло та воду.

Норми закону про ЖКГ про регулювання послуг з управління багатоквартирним будинком почнуть діяти з 10 червня 2018 року. Проте договори про утримання будинків і споруд на прибудинкових територіях залишаються чинними.

Парламент визначив, що норми щодо відповідальності за несвоєчасну оплату житлово-комунальних послуг вводяться в дію з 1 травня 2019 року, а не з 1 січня 2019 року як визначено законом.

Закон має набрати чинності наступного дня після офіційної публікації

 

Н.Романова  (0342) 51-13-89