Рожнівська ОТГ: життя за новими правилами

Оксана ПРОЦЮК

З ініціативи Івано-Франківського регіонального відділення Асоціації міст України відбувся прес-тур до Рожнівської сільської ОТГ. Рожнівська ОТГ — це молода об’єднана територіальна громада, в якій перші вибори відбулися 29 жовтня торік. До неї належать, окрім Рожнева як адміністративного центру, села Кобаки і Хімчин.

П’ять місяців тому Рожнівська ОТГ розпочала життя за новими правилами, з 1 січня тут працюють у нових бюджетних умовах. За словами голови Рожнівської ОТГ Сергія Радиша, дуже важливо не лише дбати про розвиток адміністративного центру, а системно наближати послуги до людей в усіх населених пунктах, які належать до об’єднаної громади. 

Нові фінансові умови, на думку чільника ОТГ, сприятимуть поліпшенню життя в громаді. «Загальний бюджет Рожнівської ОТГ становить понад 57 млн. грн. Прогнозовані власні надходження на 2018 рік — це майже 7 млн. грн. Відрадно, що вже вдалося закумулювати в громаді 3,5 млн. грн. власних надходжень. А на 1 червня перевиконання бюджету громади становило майже мільйон гривень», — розповів С. Радиш. За його словами, громада уже отримала перший транш інфраструктурної субвенції, яка загалом становить для неї 3,5 млн. грн. У гірській місцевості дуже болючим є питання доріг, тому в бюджеті було закладено по 100 тис. грн. на їх ремонт у кожному населеному пункті. Як зазначив пан Сергій, у Рожнівській ОТГ стартують такі проекти: облаштування футбольного поля у Рожневі за власні надходження і кошти обласного бюджету; заміна вікон у Кобаківському ліцеї, куди буде спрямовано кошти інфраструктурної субвенції; реконструкція будівлі колишньої бібліотеки під ЦНАП за власні надходження; облаштування тротуарів у Рожневі і Хімчині за кошти інфраструктурної субвенції; прокладання дороги в Хімчині. Голова ОТГ розповів, що невдовзі запрацює комунальне підприємство «Рожнівський сількомунгосп», для якого буде закуплено сільськогосподарську техніку, що займеться впорядкуванням території ОТГ. У громаді планують, що це підприємство зароблятиме гроші на її розвиток.

Журналісти мали нагоду побачити, як живе ця громада після об’єднання, що вдалося тут змінити, як наближають послуги до людей і чи покращується їхнє життя.

Ми побували у дитячому садку «Сонечко» у Рожневі, директорка якого Світлана Атаманюк розповіла про зміни, які торкнулися закладу в умовах об’єднання, зокрема добудову нового корпусу ДНЗ, на відкриття якого уже чекає 90 дітей.

А директорка Хімчинського ліцею «інтелект» Рожнівської ОТГ Валентина Розвадовська ознайомила учасників прес-туру з успішною практикою «Електронний щоденник», яку впроваджують у цьому закладі: «Кожен заклад освіти нині готується до впровадження стандартів нової української школи. Ми також готові до цих нововведень. Вчителі проходять курси підвищення кваліфікації на платформі EdEra. А окрім цього, з вересня 2017 року у нашій школі було розпочато впровадження проекту «Електронний щоденник». Він працював у четвертих класах упродовж навчального року, завершився успішно, оскільки його схвалили батьки, учні і вчителі. Потреба впровадження «Електронного щоденника» виникла з огляду на те, що велика кількість батьків тривалий час відсутні вдома. Вони приїжджають раз на кілька місяців і не можуть контролювати оцінки своїх дітей. Отже, щоб був тісніший контакт школи і батьків, замало паперового щоденника. Тому на допомогу прийшов проект «Електронний щоденник». Адже дуже важливо, коли вчитель поставив оцінку, а батьки відразу знають про неї. інформація про успішність учнів надходить на електронну пошту батьків. Водночас вона конфіденційна. Також батьки можуть листуватися з педагогами». З нового навчального року планують розширити проект на більше класів, а відтак — і на всі. Щоб впровадити «Електронний щоденник» в усій школі, потрібно мати у кожному класі ноутбук. Загальна вартість цього проекту — 300 тис. грн.

Також працівники місцевої пожежної команди села Кобаків Рожнівської ОТГ розповіли нам про свою роботу, її директор Петро Сав’юк розказав, як недавно ліквідовували пожежу на території цього населеного пункту. А Оксана Федчук, керівник садиби-музею Святійшого Патріарха УПЦ КП Володимира в с. Хімчині, ознайомила гостей з історією створення музею, розповіла про його унікальні експонати, колекцію родинних фото Романюків тощо.

Виконавчий директор Івано-Франківського регіонального відділення Асоціації міст України Юрій Стефанчук, який узяв участь у прес-турі, зазначив: «У Рожнівській ОТГ найбільшим бюджетоформувальним податком громади є ПДФО, який на 1 червня перевиконано відповідно до затвердженого плану на понад 50 відсотків. із врахуванням тенденцій до наповнення бюджету можна говорити про розвиток громади шляхом фінансування розвиткових проектів. інфраструктурна субвенція, яка нині є фундаментом розвитку інфраструктури, дає можливість зосередити увагу громади на основних проблемах, зокрема ремонтах і реконструкціях об’єктів соціальної сфери. Варто зазначити, що надзвичайно важливим є розв’язання проблеми дорожнього покриття в гірській місцевості, адже це дасть можливість отримувати від туристів та інвесторів значний фінансовий ресурс як інструмент розвитку територій».