ДЕРЖАВНА СЛУЖБА УКРАЇНИ З ПИТАНЬ БЕЗПЕЧНОСТІ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ ТА ЗАХИСТУ СПОЖИВАЧІВ

ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ

В ІВАНО-ФРАНКІВСЬКІЙ ОБЛАСТІ

вул Берегова, 24, м. Івано-Франківськ, 76019, код ЄДРПОУ 40309088 тел. 51-13-89, факс 51-13-92,

ifdergprod@vetif.gov.ua

 

01.08.2018 р.                                                    

Відповідальним за роботу офіційних

веб-сайтів райдержадміністрацій

та міських рад

 

Головам територіальних громад

Івано-Франківської області

 

 

З метою інформування громадськості та доведення до широкого загалу (в т.ч. шляхом публікації на офіційних веб-сайтах райдержадміністрацій,  міських рад  та територіальних громад),  подаємо наступну актуальну інформацію.

 

 

Як запобігти отруєнню грибами

Фото без опису

З початком цьогорічного грибного сезону на Прикарпатті зареєстровано 4 випадки отруєнь дикорослими грибами, в результаті яких потерпіли 3 дорослі та 1 дитина. 

 

 

Отруєння грибами реєструвалися в Верховинському та Галицькому  районах.

В минулому році від отруєнь грибами потерпіло 30  людей, з яких 2 померло. Більшість отруєнь викликані вживанням пластинчастих грибів, таких як сироїжки, печериці. 

Щоб гарантовано убезпечити себе та своїх рідних від отруєнь грибами необхідно:

1.Використовувати в їжу гриби промислового вирощування (шампіньйони, гливи).

2. Не купувати гриби на стихійних ринках.

Якщо ви не можете відмовитися від тихого полювання, не слід нехтувати основними правилами:

1. Збирайте в лісі тільки ті гриби, в яких ви точно впевнені, що вони їстівні.

2. Грибів, яких ви не знаєте, або тих, що викликають найменший сумнів, не варто брати взагалі.

3. Ніколи не збирайте і не вживайте в їжу переспілі, червиві, ослизлі гриби.

4. Не збирайте гриби вздовж автомобільних та залізничних шляхів, поблизу промислових підприємств та сміттєзвалищ.

5. Не вживайте грибів в сирому вигляді.

6. Перед вживанням обов'язково піддавайте зібрані гриби ретельній термічній обробці. Відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів у підсоленій воді (не менше трьох) протягом 30 хвилин.

7. Готові страви з грибів зберігайте в холодильнику в емальованому посуді, але не більше доби.

8. Не слід вживати грибні страви дітям, хворим з захворюваннями травної системи, особам похилого віку, вагітним та жінкам у період лактації.

9.  Будь-яку заготівлю грибів на зберігання робіть тільки у відкритому посуді під марлею або папером.

10. Не купуйте на базарах суміші грибів у вигляді грибної ікри, салатів, пирогів з грибами і інших виробів з подрібнених грибів.

11. Якщо після споживання грибів ви відчули загальне недомагання, слабкість чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювота, головний біль, галюцинації, біль у животі):

-  негайно викликайте "швидку допомогу". До її приїзду промийте шлунок 1-2 л розчину марганцівки або сольового розчину, можна зробити очисну клізму. Пийте багато рідини.

-  залишки грибів не викидайте. Їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм.

Ніякого самолікування! Бо чим більше токсинів потрапить у кров, тим важчим буде перебіг отруєння.