З 26 лютого по 01 березня 2019 року команда Хімчинського ліцею «Інтелект» у складі Розвадовської В.М., директора ліцею, Гудим'як Г.В., вчителя ліцею, Розвадовського М.П., представника батьківської громади, та Чурко Т.В., начальника відділу освіти, пройшла чотириденне навчання, що передбачало знайомство з підходами Ради Європи до освіти з прав людини й освіти для демократичного громадянства, філософією та базовими поняттями Програми «Демократична школа», посібниками та практиками, що використовуються у Програмі, яке відбувалося у місті Львові.

Програму реалізує Європейський центр ім. Вергеланда у співпраці з Міністерством освіти і науки України та Радою Європи. Програма фінансується МЗС Норвегії. Участь у програмі поглибить культуру демократії у закладі освіти, а також сприятиме розвитку громадянських компетентностей відповідно до концепції Нової української школи.

Сім шкільних команд вчилися та надихалися на демократичні перетворення. Серед них представники:

  • Долинського наукового ліцею-інтернату;
  • Івано-Франківського природничо-математичного ліцею;
  • Хімчинського ліцею “Інтелект”;
  • Ямницького ліцею;
  • Тернопільської ЗОШ І-ІІІ ст. №14 імені Богдана Лепкого;
  • Козівської ЗОШ I-III ст. №1;
  • Чернівецької загальноосвітньої школа І-ІІ ст №13.

Творчі й компетентні тренери провели з командами закладів освіти тренінги з демократичного розвитку, створення безпечного освітнього середовища, взаємодії з громадою на засадах партнерства.

Ми ознайомилися з Хартією Ради Європи з ОДГ/ОПЛ та реформами освіти в Україні, посібниками Ради Європи, основними поняттями демократії, трьома вимірами демократичної школи, драбиною Харта, Рамкою компетентностей для культури демократії, основами демократичного середовища та врядування, принципами партнерства в громаді, інструментами для демократичного розвитку закладу освіти, моделювали ситуації розгляду суперечливих питань,  навчалися основам гри «Країна гідності», стали учасниками «Демократичного вернісажу», спланували подальшу співпрацю.

За ці короткі чотири дні команда з 28-ми представників закладів освіти Івано-Франківської, Тернопільської та Чернівецької області здружилися й стали справжньою командою, для якої немає «нездійсненної місії» (відзняти рекламний ролик, пройти крутий квест, відстояти позицію, з якою ти не погоджуєшся, зіграти роль, рефлексувати над зробленим).

Команда Хімчинського ліцею «Інтелект» приклала  максимальні зусилля, щоб базові тренінги принесли користь.

Даному закладу освіти притаманні елементи демократичності. Завдання команди, яка пройшла базові тренінги  програми “Демократична школа”, – посилювати ці тенденції, підтримувати адміністрацію, вчителів, які хочуть більше демократизувати свій заклад. Ми повинні зробити так, аби цей процес став необоротним.

Закономірно, що залишилися сумніви та питання, на які ще треба шукати відповіді. Зрозуміло, що важко спрогнозувати результат процесу, у якому півторарічна участь у Програмі – то лише початок демократичних перетворень.

Як зробити демократизацію правильно? Універсального рецепту немає – заклад повинен шукати свій шлях. Якщо є бажання і мотивація, то усе вийде.

Щиро вітаємо прагнення до змін та обіцяємо всіляку підтримку в їх реалізації.

                                               Начальник відділу освіти Тетяна Чурко

Фото без опису