Ігор Васильович СТЕФ’ЮК з Рожнова – відомий художник і педагог, багатолітній викладач, доцент кафедри художнього дерева Львівської національної академії мистецтв, член Національної спілки художників України, лауреат Львівської обласної премії в галузі декоративно-ужиткового мистецтва ім. З.Флінти.

Народився І.В. Стеф’юк 14 травня 1949 р. у с. Рожнові Косівського р-ну. Навчався у Львівському державному інституті прикладного та декоративного мистецтва, який закінчив 1973 року з відзнакою (педагоги – М. Курилич, М. Яців, Д. Крвавич), одразу ж обравши для себе за пріоритет художнє дерево в нових образних та функціональних формах мистецтва.

Він системно працював над питанням розкриття кодової системи етнотрадиції, секретів майстерності гуцульських різьбярів, зумівши цей досвід синтезувати з актуальними пластичними формами. Прецезійність праці І.В. Стеф’юка з матеріалом просто вражала. Він так ретельно, з етичним і духовним наповненням підходив до вирішення чергової творчої задачі, що кожен його новий твір одразу ж ставав явищем національного мистецтва, гідним представлення в кращих музейних колекціях світу.

Значну частину своїх зусиль І.В. Стеф’юк віддавав студентам, як багатолітній викладач, доцент кафедри художнього дерева. Саме завдячуючи його особистому прикладу, чимало його випускників стали відомими творчими індивідуальностями, а львівська мистецька школа – знаною у світі. Ігор Васильович Стеф’юк залишив багату творчу і педагогічну спадщину, яка потребує вивчення, популяризації та належної професійної і суспільної оцінки.

Увага художника, в основному, була зосереджена на роботах виставкового типу. Ігор Стеф’юк створив новий напрям у цій художній галузі своїми поліхромними дерев’яними композиціями.

Його твори представлені в колекціях таких музеїв: Львівська картинна галерея; Етнографічний Музей Академії наук України у Львові; Національний музей у Львові; Національний художній музей України, м. Київ; а також у приватних колекціях у Польщі, Угорщині, Німеччині, Ізраїлі та США.

Помер у грудні 2017 року.

Джерело – сайт Львівської національної академії мистецтв.

Фото з відкритих джерел і сайту художника.

Посилання на сайт з фотографіями і назвами робіт Ігоря Стеф’юка
 
ДЖЕРЕЛО
Фото без опису