Україна розпочала п’ятий етап вакцинації. Всі охочі можуть вакцинуватись у найближчому пункті щеплень чи центрі масової вакцинації. Щеплення — добровільні й безоплатні. Вакцинація ефективно запобігає тяжкому перебігу хвороби й рятує життя.

13833

ОСІБ ОТРИМАЛИ 1 ДОЗУ

11828

ОСІБ ОТРИМАЛИ 2 ДОЗИ

Усього провакциновано на території району станом на 09.12.2021

Вакцини

Наразі для вакцинації в Україні використовують та планують використовувати вакцини знаних у світі розробників і виробників

AstraZeneca (Covishield, SKBio) індійського, корейського та італійського виробництва — це векторна вакцина, яку розробив Оксфордський університет та британсько-шведська компанія AstraZeneca. Потрібні дві дози вакцини з інтервалом у 12 тижнів. Першу і другу дозу можна отримати вакциною AstraZeneca, виробленою на різних майданчиках. Схвалена Всесвітньою організацією охорони здоров’я для екстреного використання

CoronaVac/Sinovac Biotech — це інактивована вакцина, розроблена китайським фармацевтичним підприємством Sinovac Biotech. Потрібні дві дози вакцини з інтервалом у 14-28 днів Схвалена Всесвітньою організацією охорони здоров’я для екстреного використання.

Comirnaty/Pfizer-BioNTech — це мРНК-вакцина, розроблена німецькою біотехнологічною компанією BioNTech спільно з американським фармакологічним концерном Pfizer. Потрібні дві дози вакцини з інтервалом у 21 день. Схвалена Всесвітньою організацією охорони здоров’я для екстреного використання.

Moderna — це мРНК-вакцина, розроблена американською фармацевтичною компанією Moderna. Потрібні дві дози вакцини з інтервалом у 28 днів. Схвалена Всесвітньою організацією охорони здоров’я для екстреного використання.

Наша держава продовжує активні перемовини з усіма надійними виробниками, щоби збільшити доступ українців до ефективної та безпечної вакцини

Де вакцинуватися у Косівському районі?

 

Пункти щеплень та центри вакцинації:

На території району з 23.07.2021 року розгорнуто центр масової вакцинації  від COVID-19 по вул. Грушевського,1 у м. Косові, який функціонує щоденно з 10:00 до 16:00 (в т.ч у вихідні дні) тел. (095) 177-87-15.

У центрі масової вакцинації доступні ВАКЦИНИ CoronaVac,  BioNTech Pfizer та AstraZeneca.

Також у районі працюють  8 пунктів щеплень, зокрема:

1.       Косівська ТГ:

          КНП “Косівська ЦРЛ” м. Косів, вул. Шевченка, №27, та 2 мобільні бригади, які здійснюють вакцинацію за потребою.

2.       Рожнівська ТГ:

          КНП “АЗПСМ Рожнівської сільської ради” с.Рожнів, вул. Шевченка, №124;

          Кобаківська АЗПСМ с. Кобаки, вул. Незалежності, №124.

3.       Космацька ТГ:

          КНП “Космацька АЗПСМ” с. Космач, вул. Степана Бандери, №3;

          Брустурівська АЗПСМ с. Брустури, вул. Царина, №45.

4.       Яблунівська ТГ:

          КНП “Яблунівська районна лікарня” смт. Яблунів, вул. Лісна, №5. 

5.       Кутська ТГ: 

          Кутська АЗПСМ смт. Кути, площа Шевченка, №1;

          Тюдівська АЗПСМ с. Тюдів, вул. Шевченка, №392 Б.

У пунктах щеплення та центрах вакцинації щеплюються усі охочі від 18 років.

Як записатися?

- подзвонити до реєстратури зручного для вас пункту щеплення

- подзвонити за контактним номером до центру вакцинації (095) 177-87-15

Мобільні бригади з імунізації

Мобільні бригади вакцинують:

- організовані колективи із більше, ніж 25 людьми

- маломобільних громадян

Документи

Згода на вакцинацію

Вакцинація від COVID-19 є добровільною.

Ви маєте надати згоду на вакцинацію перед щепленням, якщо не зробили цього раніше.

Міжнародне свідоцтво про вакцинацію

Це український документ про зроблені щеплення, який відповідає міжнародним медико-санітарним нормам. Таке свідоцтво можна отримати лише в паперовому форматі українською, англійською мовами. Видається на звичайному білому папері (жовтий папір необов’язковий!) в будь-якому медичному закладі, підключеному до електронної системи охорони здоров'я. Можна використати для перетину державних кордонів відповідно до міжнародних медико-санітарних правил. Важливо! Якщо ви плануєте подорож, перевірте умови в'їзду країни на tripadvisor.mfa.gov.ua.

COVID-сертифікати

Це український документ, який використовується на території країни та приймається у всіх країнах Довірчої мережі еЗдоров'я ЄС. COVID-сертифікат має QR-код. може бути жовтим (видається після щеплення першою дозою, діє 120 днів) і зелений (видається після завершення курсу вакцинації, діє один рік). Сертифікат можна отримати у цифровому вигляді у застосунку чи на порталі Дія. Паперові сертифікати можна завантажити з порталу Дія та роздрукувати. Колір є умовним позначенням, спеціального паперу для друку цього сертифікату не потрібно!

Протипоказання

Усі вакцини від COVID-19 не можна використовувати у разі:

-важкої алергічної реакція на їхні компоненти чи попередню дозу;

-гострого захворювання (температура тіла вище 38,5ºC);

Вакцину CoronaVac/Sinovac Biotech не можна застосовувати, якщо:

-ви вагітні чи годуєте грудьми;

-маєте синдром Гійєна-Барре в анамнезі.

мРНК-вакцину виробника Pfizer/BioNTech не можна використовувати, якщо ви маєте:

тяжку алергічну реакцію після першої дози вакцини або до будь-якого з її компонентів (наприклад, анафілактичний шок тощо);

негайну алергічну реакцію будь-якого ступеня тяжкості на першу дозу вакцини мРНК COVID-19 або будь-якого з її компонентів (включно з поліетиленгліколем) після введення вакцини;

негайну алергічну реакцію будь-якого ступеня тяжкості на полісорбат

Реакції на вакцину

Вакцинація від COVID-19 допоможе розвинути імунітет до вірусу. Ваш організм може певним чином реагувати на вакцину, це означає, що ваше тіло вибудовує захист.

Такі реакції на місці щеплення є нормальними:

біль;

набряк.

Також можуть виникнути такі загальні реакції:

гарячка;

озноб;

головний біль;

втомлюваність.

Ці реакції є нормальними та минають за кілька днів після вакцинації.

Якщо ви відчуваєте дискомфорт, зверніться до лікаря за рекомендаціями. Також ви можете так полегшити місцеві симптоми: накладайте прохолодні компреси на місце щеплення; легко розминайте руку, в яку робили щеплення; пийте багато рідини.