Аби отримати компенсацію витрат за тимчасове розміщення внутрішньо переміщених осіб мешканці столиці, які розмістили вимушених переселенців, мають самостійно внести відомості щодо житла, доступного для безоплатного розміщення внутрішньо переміщених осіб у відповідній адміністративно-територіальній одиниці та/або громаді, до веб-ресурсу «Прихисток». Також ця інформація може бути внесена відповідною районною держадміністрацією після подання відповідної заяви власника житла.

Заяву в довільній формі із вказанням прізвища, ім’я та по батькові кожної з розміщених осіб потрібно подати до центрів надання адміністративних послуг міста Києва не пізніше наступного робочого дня після розміщення. Заява подається за місцем розташування житлового приміщення.

У день припинення розміщення внутрішньо переміщених осіб або зміни їх кількості також потрібно подати відповідну заяву, із зазначенням можливості у подальшому розміщувати внутрішньо переміщених осіб у цьому житловому приміщенні.

Для отримання компенсації особа, що розмістила внутрішньо переміщених осіб, не пізніше ніж протягом п’яти днів з дня закінчення звітного місяця подає до ЦНАПу заяву за встановленою формою та пред’являє відповідні документи.

А саме:

- документ, який посвідчує його особу;

- документ, що підтверджує право власності або користування житловим приміщенням, або документ, що підтверджує повноваження представника власника;

- довідку внутрішньо переміщеної особи.

Заява розглядається протягом п'яти робочих днів з дня її отримання. Сума компенсації розраховується з урахуванням кількості днів, протягом яких житло надавалося для розміщення вимушених переселенців, з дня її розміщення, але не раніше дати взяття на облік внутрішньо переміщених осіб відповідним органом або через веб-портал «ДІЯ». Сума компенсації за кожен людино-день: 14,77 грн.