Водно-нітратна метгемоглобінемія – захворювання, обумовлене значним підвищенням вмісту метгемоглобіну в крові, який утворюється внаслідок токсичної дії нітратів на гемоглобін, що призводить до порушення транспортування кисню кров’ю та кисневого голодування тканин (гіпоксії).

     Можливі причини причини - невдале розташування компостних ям, дворових вбиралень, гноєсховищ, майданчиків підземної фільтрації, складів мінеральних та органічних добрив відносно джерела водопостачання (свердловини або колодязя), а також нераціональна та неконтрольована обробка хімічними речовинами полів, господарських городів – може призвести до збільшення вмісту у колодязній та джерельній воді амонійних солей, нітритів і нітратів. З підвищеним рівнем нітратів у питній воді пов’язують виникнення такого захворювання як водно-нітратна метгемоглобінемія.

   Групи підвищеного ризику становлять діти віком до 3-х років та немовлята, які перебувають на штучному вигодовуванні сумішами, що готуються на воді з високою концентрацією нітратів (понад 50 мг/л), а також отруєння нітратами можливе через сік, виготовлений з овочів з високим вмістом нітратів, особливо ранніх сортів. Також небезпечна для дітей хронічна дія нітратів.

   Симптоми хвороби у немовлят проявляються у вигляді посиніння ділянок навколо рота, рук і на стопах, тому цю хворобу ще називають «блакитний синдром немовлят»,може бути блювота і пронос. Коли кількість метгемоглобіну досягає 10%, з’являються клінічні ознаки метгемоглобінемії:  акроціаноз, задишка, тахікардія. За тяжких форм хвороби (вміст метгемоглобіну до 30%) розвиваються судоми і можлива смерть.

   Щоб не допустити розвиток метгемоглобінемії ,рекомендуємо:

  • не допускати споживання дітьми води з будь-яких джерел нецентралізованого водопостачання без попереднього дослідження її на вміст нітратів;
  • ні в якому разі не використовувати для приготування дитячих сумішей воду з перевищенням нормативного вмісту нітратів (50 мг/дм3);
  • періодично контролювати якість води в колодязях навіть у тих випадках, коли вміст нітратів в межах встановленої норми, оскільки неглибокі підземні водоносні горизонти. є незахищеними від поверхневого антропогенного забруднення.
  • надавати перевагу наявним альтернативним джерелам питного водопостачання гарантованої якості (бутильована вода);
  • не споживати воду з надмірним вмістом нітратів представникам всім вікових категорій населення, так як довготривале надходження високих доз нітратів викликає незворотні зміни в організмі людини.
  • дотримуватись водоохоронного режиму в межах 50 м. навкруги колодязів
  • двічі на рік, у весняний і осінній періоди, необхідно проводити профілактичну дезінфекцію води у колодязі з наступним лабораторним контролем ефективності проведеного заходу
  • при перших клінічних проявах отруєння у дітей (проносах, розладах серцево-судинної системи, синюшності шкіряних покровів) слід негайно звертатися за кваліфікованою медичною допомогою.

 

Протягом 4 квартал 2022року спеціалістами  санітарно-гігієнічної лабораторії Косівсько-Верховинського міжрайонного відділу досліджено      120     проб води з індивідуальних колодязів,по Верховинському району 96 проб,24 проби по Косівському районі,які використовуються для потрем дітей віком до 3х років. Перевищення гранично допустимої концентрації (ГДК) нітратів в досліджуваних пробах не  виявлено.

    Шановні мешканці , особливо ті у яких є діти віком до 3-х років та які користуються питною водою із децентралізованих джерел водопостачання, якщо у вас виникли сумніви стосовно якості питної води  звертайтеся  в санітарно-гігієнічну лабораторію  Косівсько-Верховинського відділу ДУ «ІФ ОЦКПХМОЗ України»(м.Косів,вул.Шевченка,1А) для перевірки якості води, яку споживаєте.
Фото без опису