Фото без опису

Повідомляємо Вам, що протягом жовтня-листопада 2023 року на території України, в тому числі Івано-Франківської області, спостерігається ріст захворюваності на вірусний гепатит А. Інфекція потрапляє в організм людини шляхом споживання їжі або води, забрудненої інфікованими випорожненнями, або від хворої людини через брудні руки та недотримання правил особистої гігієни.

В Івано-Франківській області функціонує 39 ринків, на яких спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області здійснюють державний нагляд (контроль) за безпечністю харчових продуктів та дотриманням ветеринарно-санітарних правил.

Однак, в багатьох населених пунктах періодично відмічається незаконна торгівля у необлаштованих для цього місцях, що є порушенням громадського порядку (стихійна торгівля).

Звертаємо Вашу увагу, що відповідальність за порушення громадського порядку покладено на органи місцевого самоврядування та Національну поліцію.

Відповідно до підпункту 1 пункту 2 статті 13 Закону України «Про систему громадського здоров’я» органи місцевого самоврядування у сфері громадського здоров’я забезпечують проведення медико-санітарних заходів на територіях населених пунктів, у місцях масового відпочинку населення та рекреаційних зонах, здійснюють діяльність, спрямовану на запобігання виникненню і поширенню інфекційних хвороб, локалізацію і ліквідацію їх спалахів та епідемій, у тому числі щодо вирішення питань фінансового та матеріально-технічного забезпечення таких заходів.

Враховуючи вищенаведене, Вам необхідно прийняти рішення щодо облаштування місць, де проводиться торгівля харчовими продуктами і створити  умови для їх реалізації у відповідності з вимогами ветеринарно-санітарних правил для ринків (https://zakon.rada.gov.ua/go/z0314-96), що в свою чергу дасть можливість населенню громади як реалізовувати так і купувати безпечні харчові продукти.

Дане рішення принесе користь людям і, одночасно, мінімізує ризики поширення інфекційних захворювань, в тому числі вірусного гепатиту А.

Звертаємо увагу, що одним з факторів передачі вірусного гепатиту А є забруднена питна вода. Тому, рекомендуємо провести інформаційну та організаційну роботу щодо облаштування як громадських, так і індивідуальних криниць.

Особливу увагу слід звернути на дотримання вимог щодо облаштування водозаборів (джерел централізованого водопостачання) в населених пунктах відповідно до наказу Державного комітету України по житлово-комунальному господарству №30 від 05.07.95 «Про затвердження Правил технічної експлуатації систем водопостачання та водовідведення населених пунктів України».

Про виконану роботу просимо повідомити Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області до 16.12.2023 року.