Фото без опису
У жовтні в Україні почався епідемічний сезон, тобто серед населення зростає кількість респіраторно-вірусних сезонних захворювань таких як ГРВІ, COVID-19 та грип. Вірус грипу підстерігає нас всюди: у закладах охорони здоров’я, транспорті, супермаркетах, аптеках – у всіх місцях масового скупчення людей. Джерело інфекції — хворий із клінічно вираженою чи безсимптомною формою хвороби. Хвора людина, навіть із легкою формою грипу, становить небезпеку для оточуючих протягом усього періоду прояву симптомів – це, в середньому, 7 днів. Шлях передавання інфекції — повітряно-краплинний.

         З початку епідсезону у Косівському районі всього захворіло 3643 осіб, в т. ч. 324 осіб, що мали лабораторно підтверджені випадки COVID-19, серед захворілих  2333 дітей ( в основному школярі), що становить 64 % від усіх захворівших.  Також лабораторно підтверджено 34 випадків захворюваності на грип В і А серед дорослого  та дитячого населення ( 4 дітей віком до 17 років).  Було госпіталізовано 385 осіб, в т. ч. 167 дітей. Зареєстровано 3 летальних випадки внаслідок COVID-19. 

         Згідно щотижневого моніторингу захворюваності населення на гострі респіраторні вірусні інфекції серед мешканців Косівського району за поточний тиждень (9-й з 26.02.2024р. по 03.03.2024р.)  захворіло всього 148 осіб  проти  161 випадків за попередній тиждень –  у структурі питома вага дітей віком до 17 років склала  65  % - 105  осіб  проти 115  захворівших дітей попереднього тижня. Госпіталізовано всього 12 осіб, з них – 6 дітей у порівнянні з попереднім тижнем  -  госпіталізовано 10 осіб, з них 4 дітини.

     По Косівському районі  від початку епідсезону проти грипу вакциновано 258 осіб.       Щорічна вакцинація — найефективніший засіб для профілактики грипу та запобігання важким ускладненням хвороби. Одне щеплення захищає впродовж усього сезону грипу від найбільш розповсюджених і небезпечних штамів. Передусім щеплення рекомендоване людям, які входять до груп ризику: медичні працівники, вагітні, особи старше 65 років, так як імунітет із віком послаблюється, люди із хронічними захворюваннями, у котрих ризик ускладнень грипу значно підвищується, а також учителі та усі, хто працює в місцях скупчення людей. Проте, вакцинація проти грипу не буде захищати від COVID-19 й навпаки. Тому у людей, з важкими супутніми захворюваннями або у старших за віком, має бути щонайменше 2 щеплення перед початком епідемічного сезону — і від COVID-19, й від грипу

 

        Пам'ятайте про те, що будь- яке самолікування може призвести до небажаних наслідків і ускладнень. Цінуйте себе і будьте здорові!