Фото без опису  
           За оцінками ВООЗ кожен четвертий житель України,або орієнтовно 10 мільйонів населення ,може страждати від розладів психічного здоров’я.
Відповідно до результатів першого,з початку повномасштабної війни,дослідження стану психічного здоров’я українців,у 57% опитуваних існує ризик розвитку посттравматичного стресового розладу,45% респондентів сказали,що для того,щоб звернутися за  допомогою в сфері охорони психічного здоров’я,їм потрібно «наважитися»,тільки 34 % респондентів знають ,куди звертатися за допомогою в разі необхідності.
З метою мінімізації наслідків психічних та поведінкових розладів внаслідок російської агресії проти України стартувала Всеукраїнська програма ментального здоров’я «Ти як?», ініційована першою леді України Оленою Зеленською .
        Метою введеного в дію з 1 жовтня Закону України  від 06.09.2022р. №2573-ІХ «Про систему громадського здоров’я»  є врегулювання механізмів створення ефективної системи громадського здоров’я в Україні для зміцнення здоров’я населення, запобігання хвороб та збільшення  тривалості життя.  Одним із принципів, на основі яких діє система громадського здоров’я  в Україні є принцип  «цілісності – цілісного підходу до здоров’я та визнання єдності його фізичних, психічних, психологічних, духовних і соціальних аспектів». Закон затверджує порядок, стандарти та критерії якості надання послуг у сфері психічного здоров’я.
       Одним із напрямків роботи центрів контролю та профілактики хвороб  є підвищення обізнаності щодо психічних захворювань та боротьба зі стигмою, пов’язаною з психічними розладами.  Для підвищення обізнаності щодо психічного здоров’я спеціалісти Косівсько- Верховинського міжрайонного відділу будуть надсилати інформаційні матеріали для використання в роботі та для розміщення в інтернет ресурсах ,проводити  заходи з працівниками  відповідно до календаря медичних подій на 2024 рік.
  Корисні додатки щодо теми ментального здоров’я:
-Сайт « Ти як?»  https://www.howareu.com/
-Сторінк «Ти як?» у Фейсбуці  https://www.facebook.com/howareu.program
-Сайт Центру громадського здоров’я   https://phc.org.ua/
-Сайт МОЗ https://moz.gov.ua/
-Психічне здоров’я для  України https://www.mh4u.in.ua/newsletter/

-Психічне здоров’я дітей – «Голоси дітей» https://voices.org.ua/