Фото без опису
 Індивідуальні колодязі є джерелом питної води для багатьох людей в нашій місцевості. Облаштування та експлуатація індивідуальних колодязів є важливою частиною забезпечення безпечної та якісної питної води..

  Експлуатація індивідуального колодязя передбачає систематичне перевіряння якості води та виконання заходів щодо забезпечення її якості. Необхідно регулярно проводити аналізи води на наявність мікробіологічних та хімічних забруднень та вчасно вживати заходів щодо їх усунення.Дані дослідження проводять спеціалісти лабораторій Косівсько-Верховинського міжрайонного відділу ДУ «Івано-Франківській

  При виборі місцевлаштування колодязя необхідно враховувати те, що він має бути розташований на незабрудненій та захищеній місцевості, яка знаходиться вище за течією ґрунтових вод на відстані не менше ніж 50 м від вбиралень, вигрібних ям, мережі каналізації, старих покинутих колодязів тощо. Влаштовувати колодязі у місцях, що затоплюються повінню, зазнають розмивів, зсувів та інших деформацій, на понижених та заболочених, а також на проїзній частині вулиць – забороняється. 

 При влаштуванні колодязів необхідно дотримуватись таких вимог: стінки колодязів повинні бути щільні, без шпарин, здатні ізолювати колодязь від проникнення поверхневого стоку ( дощових і талих вод).

З метою захисту від засмічення верх необхідно закривати кришкою з металу чи дерева (залізобетонним перекриттям з люком) та зробити дашок.

Користуючись колодязем, велику увагу необхідно приділяти його захисту від забруднення і періодично ремонтувати, запобігати нагромадженню мулу, що погіршує смак і запах води, та який є сприятливим середовищем для розмноження патогенних мікроорганізмів. З цією метою його треба періодично не рідше раз на рік очищати та цілком відкачувати воду. Після кожного ремонту або очищення рекомендовано проводити дезінфекцію споруд та води деззасобами дозволеними МОЗ України.

Хімічне очищення води

Раз на рік хімічне очищення води неминуче; вода повністю відкачується, проводиться дезінфекція патентованими і сертифікованими хімічними засобами:

  • хлорне вапно;
  • дезінфікуючі «таблетки» (продаються в спеціалізованих магазинах,аптеках);
  • керамічні патрони.

Зруб колодязя обробляється 5% хлорно-вапняним розчином.

 Приготування дезинфікуючого розчину:

0,5 кг хлорного вапна розчиняється в 10 літрах води кімнатної температури, обережно розмішується. Суміш відстоюється, потім виливається в ємність з погашеним вапном.

Необхідно використовувати засоби індивідуального захисту:

  1. Окуляри.
  2. Маска.
  3. Рукавички.

 Вода знезаражується вапном в концентрації: 510 г / м3 води. Через добу вода видаляється, операція повторюється, тільки концентрація вапна зменшується в два рази. Є у продажу також сертифіковані препарати, які затверджені МОЗ України. Через 8 годин вода знову видаляється. Потрібно почекати певний час, поки хлор не випарується, тільки тоді вживання криничної води буде безпечним.

 Необхідно зазначити, що хлорування води дає тимчасовий ефект. Тому якщо є постійне джерело забруднення (затікання нечистот від вбиральні, ґрунтових вод через несправний колодязний зруб тощо), користування водою з такого колодязя забороняється до усунення цих дефектів.

Оскільки несвоєчасне та неналежне обслуговування колодязів може призвести до забруднення води, що призводить до ризику для здоров’я людей, які користуються цією водою.

Одним з основних ризиків вживання забрудненої питної води є інфікування хворобами,які мають водний шлях передачі: дизентерія, гепатит А, холера, сальмонельоз, тиф та інші. Ці хвороби можуть викликати такі симптоми:діарея, блювота, головний біль та лихоманка, що може призвести до дегідратації та інших серйозних ускладнень.

Тому важливо вживати  безпечну воду, щоб запобігти ризикам для здоров’я.