Більшість форм раку можна вилікувати на початкових стадіях. Наприклад, рак молочної залози на I стадії виліковний у 95% жінок. Натомість кожній четвертій жінці в Україні рак грудей діагностують вже на ІІІ-ІV стадії, коли ефективність лікування значно знижується. Схожа ситуація і зі здоров'ям чоловіків: у 21% випадків рак простати виявляють вже на метастатичних стадіях. 

   Рак є однією з головних причин смерті у світі. Тому,в усіх країнах світу рекомендовано проводити скринінг онкозахворювань.

Онкологічний скринінг - це спеціально-підібрані методи дослідження (інструментальні, лабораторні), що дозволяють виявити злоякісні новоутворення у осіб, що входять до групи ризику і на даний момент не мають ніяких симптомів раку.

Регулярні самоперевірки та скринінги для різних типів раку збільшують шанси на раннє виявлення хвороби. Якщо виявити рак на ранній стадії, є висока ймовірність позитивних результатів і успішного подолання захворювання.

 

    Доводимо до вашого відому порівняльний аналіз занедбаності (виявлення на 3+4 стадії) для 4-х візуальних локалізацій онкозахворювань серед вперше виявлених серед населення Івано-Франківської області за 9 місяців 2022 та 9 місяців 2023 років. :

 

 

9 міс.  2023 рік

  9 міс  2022 рік

 

Назва онкозахворювання

%    Рейтингове місце

%    Рейтингове місце

1

Рак молочної залози;                

29,8%      4 місце

27,2,0%      4 місце

2

Рак прямої кишки;                    

39,7%      2 місце

48,9%         2 місце

3

Рак шийки матки;                     

35,7%      3 місце

46,15%       3 місце

4

Рак ротової порожнини          

82,0%      1 місце

 73,9%        1 місце

    

Таким чином, за даними 9 місяців 2022-2023 років, за показником занедбаності (виявлення на 3+4 стадії) розподіл онкозахворювань по окремим 4 візуальними локаціям  є переважання раку ротової порожнини і раку прямої кишки.

        

 На сьогодні відомо, що виникненню більше  40% онкологічних  захворювань можна було б запобігти, дотримуючись здорового способу життя. Відмова від паління, фізична активність, здорове харчування, своєчасна вакцинація проти вірусів, які викликають захворювання печінки і шийки матки, відмова  від тривалого перебування на сонці та в солярії, підтримання нормальної ваги тіла, достатня фізична активність, своєчасна діагностика і увага до власного здоров’я допоможуть  людям уникнути цього захворювання.

 

Важливим залишається  своєчасне  проходження медоглядів та необхідність відмови від самолікування !!!