Фото без опису
Ментальне здоров’я – це стан організму, який дозволяє повноцінно виконувати усі свої функції. Це відчуття рівноваги всередині себе, а також між собою, фізичним та соціальним середовищем.

    Психічне здоров’я треба розглядати, як невід’ємну складову здоров’я людини у цілому.

    Можна виділити шість ознак, як критерії оптимальної життєдіяльності.

Персональна автономія. Ви отримали самостійність та можете приймати рішення, покладаючись на свій особистий досвід та бажання. Правильне сприйняття дійсності. Ви бачите оточуючий світ подібно тому, як це роблять інші люди. Ваш мозок не спотворює зображення, яке бачить.

Позитивне відношення до себе. Ви впевнені у себе та своїх силах, приймаєте власні фізичні та психологічні особливості, у вас здорова – не завищена та не занижена – самооцінка.

Стійкість до стресу. Ви без проблем звільняєтесь від накопиченого напруження та грамотно справляєтесь з обставинами, в яких почуваєте себе некомфортно.

Адаптація до оточуючого середовища. Ви вмієте пристосовуватись до нових ситуацій та бути в них гнучкими та спокійними.

Самоактуалізація. Ви постійно аналізуєте власні досягнення, прагнете рости та розвиватися у професійній та особистісній сферах. Вам важливий результат вашої діяльності.

    На сьогодні в Україні понад 90% українців мають хоча б один із симптомів тривожних розладів, а понад 50% – перебувають в зоні ризику розвитку труднощів, пов’язаних з психічним здоров’ям. Близько 40-50% громадян, за оцінками спеціалістів, потребуватимуть психологічної допомоги та психосоціальної підтримки різного ступеня інтенсивності. Майже 31% українців не вважають свої ментальні проблеми вагомими і важливими для інших, особливо в умовах війни – наразі це основний бар’єр до звернення за психологічною допомогою.

    Звісно, не на все ми можемо вплинути, але суттєво допомогти собі та близьким можна простими кроками турботи про ментальне здоровʼя:

Регулярні фізичні вправи. Фізична активність протягом 45 хвилин три-п’ять разів на тиждень можуть значно покращити ментальне здоров’я. Фізична активність стимулює вироблення “гормонів щастя“, забезпечує підтримку і покращення фізичного самопочуття.

Збалансоване харчування. Дотримання збалансованої дієти та достатнє пиття забезпечують стійке надходження енергії та уникнинення гормональних коливань протягом дня.

Якісний сон. Достатній та повноцінний сон покращує психічне здоров’я, є профілактикою виснаження та вигорання.

Техніки релаксації. Такі практики, як медитація, глибоке дихання та ведення щоденника допомагають впоратися зі стресом та мінімізувати його шкідливий вплив.

Позитивна соціальна взаємодія. Побудова та підтримка значущих стосунків – це важливий аспект ментального здоровʼя та підтримка у важкі часи.

Боротьба з негативними думками. Усвідомлення негативних думок і боротьба з ними може сприяти формуванню позитивного мислення.

 

    Здатність отримувати задоволення від життя – основна риса ментально здорової людини.