Фото без опису
  Гострі кишкові інфекції (ГКІ) – це група інфекційних хвороб, що проявляються ураженням шлунково-кишкового тракту з порушенням водно-сольового обміну, загальною інтоксикацією.
Це одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей. Зазвичай ГКІ спричинено бактеріями або вірусами, які потрапляють в організм людини із зараженою їжею чи водою. Головним місцем локалізації збудників ГКІ є травна система організму хазяїна. У зв’язку  з тим, що паразит локалізується найчастіше в кишківнику, ці захворювання називають кишковими інфекціями.   Передача  збудників ГКІ здійснюється фекально-оральним механізмом, в якому задіяні харчові продукти, вода, мухи, руки, предмети побуту ( посуд, іграшки, рушники тощо). Шляхами передачі збудників ГКІ є харчовий, водний, контактно-побутовий. Рівень захворюваності різними нозологічними формами ГКІ залежить від кількості збудника, шляху передачі та зовнішніх чинників ( температура, вологість тощо). До групи ГКІ відносяться черевний тиф та паратифи А і В,  інші сальмонельози, шигельоз, вірусний гепатит А, холера, різні вірусні захворювання ( ротавірусні, ентеровірусні тощо) та інші. Основними симптомами ГКІ є: нудота, блювота, пронос, біль в животі, відсутність апетиту, підвищення температури, загальна слабкість. Треба пам’ятати, що хвороба проявляється не відразу. Від моменту потрапляння збудника в організм людини до появи перших ознак захворювання проходить від 1 дня до 7 днів ( інкубаційний період). Усі збудники ГКІ є специфічними паразитами людини і тварин. Проте вони мають здатність виживання  та розмноження в зовнішньому середовищі ( вода, грунт, харчові продукти, предмети  вжитку тощо). Вони зберігають життєдіяльність на різних предметах від 1 - 5 днів до декількох місяців, особливо в теплий період року. Сприяють розповсюдженню збудників мухи.

      По Косівському районі за 2023 рік зареєстровано 120 випадків захворювання на гострі кишкові інфекції, з  них серед  дитячого населення  віком від 0-17 років -  44 випадки. За 1 квартал 2024 року  серед населення району зареєстровано  18 випадків захворювання на гострі кишкові захворювання. Серед населення Верховинського району за 2023 рік зареєстровано всього 44 випадки захворювання на гострі кишкові інфекції, з них серед дитячого населення віком до 17 років  – 18 випадків. За 1 квартал  2024 року серед населення району зареєстровано 9 випадків захворювання на гострі кишкові інфекції.

      Ураховуючи фекально-оральний механізм передачі ГКІ, в теплу пору року слід бути особливо обережним, ретельно стежити за чистотою рук, харчуватись лише свіжими стравами, приготовленими з дотриманням санітарних правил, знищувати мух. Сирі овочі та фрукти  треба добре мити проточною водою, обливати окропом. Продукти, що швидко псуються, зберігати в холодильнику, дотримуючись термінів їх придатності.

    Фактором передачі кишкових інфекцій може бути вода. Велику небезпеку становить вода відкритих водойм, яка забруднюється нечистотами каналізаційних стоків, змиттям з поверхонь грунту атмосферними опадами. Під час купання у річках, озерах, ставках тощо необхідно запобігати ковтанню води. Не слід використовувати її для миття продуктів, посуду, рук.

      Крім того, застерігаємо від придбання продуктів харчування в місцях несанкціонованої торгівлі, а також на ринках і торговельних місцях  при відсутності належних умов ( холодильне обладнання, рукомийник, окреме обладнання для обробки сирих і готових продуктів тощо).

    Таким чином, необхідно робити все для того, щоб з їжею та водою в організм людини не потрапили збудники ГКІ.

   При появі симптомів захворювання (підвищення температури тіла, головний біль, інтоксикація, блювання, рідкі випорожнення, біль у животі, висипання на шкірі тощо) своєчасно звертайтесь за медичною допомогою. Самолікування може призвести до значних ускладнень. Особливо це стосується дітей раннього віку.

     Тільки чітке дотримання гігієнічних правил та вимог дає можливість уникнути харчового отруєння та зараження кишковими інфекціями.