Щороку у різних містах України проводиться четвертий етап Всеукраїнської учнівської олімпіади з української мови та літератури. Цього року з 24 до2 8 березня учасників гостинно приймав Кропивницький.

Після довгої напруженої боротьби мені пощастило потрапити до складу команди, яка представляла Івано-Франківську область на заключному етапі. На шляху до мети мені довелося пожертвувати багатьма дорогоцінними годинами, та, зрештою, сидячи у вагоні, який віз нас на південь, зрозуміла, що воно того варте.

Варте тому, що протягом наступних ста сорока чотирьох годин я пережила стільки, що вистачило б на сто сорок чотири місяці. Першого ж дня я мала змогу на власні очі переконатися в правдивості того, що місто корифеїв недарма називають танцювальною і театральною столицею України. Урочисту церемонію відкриття супроводжували фантастичні виступи вихованців Кіровоградського обласного навчально-виховного комплексу (гімназія-інтернат - школа мистецтв) (у цьому ж НВК, який, до речі, приємно вразив усіх модерним інвентарем, ми згодом писали обидва тури олімпіади), хореографічного колективу «Пролісок»,відомого не лише в Україні, а й у Європі, який підготував дивовижні «Дикі танці», «Українські візерунки» та інші композиції. Враження від величної споруди театру, у якій відбувалося відкриття ХХХІІІ Всеукраїнської олімпіади з української мови та літератури, тривалої подорожі до Кропивницького дали натхнення для вдалого старту: вже наступного дня ми виконували завдання першого туру з української мови, за результатами якого я стала найсильнішою серед сорока учнів десятого класу, які представляли ліцеї і гімназії всіх двадцяти чотирьох областей України. У вівторок ми мали змогу поміркувати над завданнями з української літератури. У підсумку я знову перемогла.

Завдання були складними, але цікавими, розрахованими на справжніх знавців української мови та літератури, тих, хто любить і розвиває українське слово. Я дуже рада, що мала можливість спробувати свої сили і отримати задоволення від усвідомлення того, що можу не лише виконати усі завдання, але й змагатися на рівні з учнями найпрестижніших шкіл країни.

Коли все вже було позаду, для всіх учасників організували розважальну програму. Мистали учасниками майстер-класу з виготовлення букетів із зефіру, грали в боулінг,гуляли містом, слухаючи про його захоплюючу історію від професійного екскурсовода, бачили унікальні не лише для Кропивницького, а й для всієї Південної України будівлі,відвідали художню галерею, краєзнавчий та природничий музеї, у яких мені як десятикласниці було особливо цікаво побачити виставки, присвячені голові Директорії В.Винниченку та революційним подіям 1910-тих років ХХ ст. Опісляразом із командою побували в першому в нашій країні театрі, де мали змогу щиро посміятися з постановки «Сорочинського ярмарку» та захопитися віртуозною грою живого оркестру.

Після того як вистава закінчилися, нарешті були оприлюднені остаточні результати олімпіади. За кількістю набраних  балів я випередила учасників з Києва, Одеси, Харкова, Львова і завоювала золото... Загалом, цього року наша область здобула чотири призових місця з шести, з яких два перші.

У четвер 28 березня відбулося урочисте нагородження переможців ізакриття ХХХІІІ Всеукраїнської олімпіади з української мови та літератури, яке супроводжували виступи учнів НВК. Всіх «олімпіадників» нагородили дипломами учасників, ІІІ, ІІ та І ступеня, солодкими призами і подарували книгиукраїнських письменників. Пам'ятні подарунки отримали також вчителі, які супроводжували команди.

Після закриття ми зробили безліч чудових фотографій, які нагадуватимуть нам про той дивовижний останній тиждень березня, який у жодному разі неможливо забути.

Хочу подякувати моїй вчительці Симотюк Світлані Марківні за підготовку і зусилля, які вона доклала для моєї перемоги, та моїй мамі, яка підтримувала мене на шляху до вершини. Я не впевнена, що змогла б досягти успіху без цих двох людей.

І нарешті я хотіла б подякувати прекрасному місту Кропивницький за всі ті чудові миті. Я не прощаюся з ним та олімпіадою назавжди, лише кажу: «До побачення!»

 

                                                                                                                     Юлія Строїч

Фото без опису