Знайома ситуація, коли ви відкриваєте водопровідний кран, а звідти замість прозорої води тече неапетитне «щось» іржаво-коричневого кольору з неприємним металевим присмаком (якщо ви зважитеся її спробувати ?

  Це вода з підвищеним вмістом заліза. При висиханні на тканині або поверхні раковини така вона залишить бурі розводи.

   У чому ж причина високого вмісту заліза у воді? В першу чергу, причина криється в джерелах водопостачання. Так, вода зі свердловини, вже може містити підвищену концентрацію заліза, якщо їм багата дана місцевість.

  Присутність іржі в водопроводі, звичайно, не смертельна, тільки от використовувати таку воду для пиття, приготування їжі та навіть прання вам навряд чи захочеться.

  Двовалентне (розчинене) залізо в воді не впливає на її колір і прозорість. При взаємодії з киснем, воно перетворюється в тривалентне залізо (іржу), яка, забарвлює воду в жовтий колір.
  Як двовалентне, так і тривалентне залізо негативно впливає на здоров'я людей. Воно погіршує органолептичні властивості води, випадає в осад, впливаючи на ефективність роботи і термін експлуатації трубопроводів, сантехнічного обладнання і побутової техніки.

  Але часто причина високого вмісту заліза в воді – не природні особливості, а зношені труби. Часом це просто банальна іржа, що накопичилася за роки експлуатації. Але є і ще один фактор – так звані залізисті бактерії. Ними буквально «обростають» старі труби, а продукти їх  життєдіяльності потрапляють у воду, забруднюючи її.


Норма вмісту заліза у воді (згідно ДСанПіН 2.2.4-171.10) – не більше 0,2 мг / дм3. Всесвітня Організація Охорони Здоров’я вважає, що безпечною добовою нормою заліза для людини є 0,8 мг на кілограм ваги.
 Залізо – життєво необхідний для розвитку і функціонування людського організму елемент. Його недолік в воді стає причиною:
сухості шкіри;
проблем з волоссям;
ламкості нігтів;
поганого апетиту;
занепаду сил, запаморочень або непритомності;
проблем з пам'яттю, дратівливості і сонливості;
простудних і кишкових захворювань;
зниження імунітету.


Як правило, організм створює резервні запаси заліза в селезінці і печінці. Потім в разі гострої необхідності, направляє залізо в необхідну зону. Таким чином, підвищене залізо у воді впливає на здоров'я не кращим чином, по тому, що створює додаткове навантаження на органи, в яких накопичилося залізо.
Перевищення норми концентрації двовалентного і тривалентного заліза у воді також може стати причиною виникнення цілого ряду захворювань:
порушень метаболізму;
проблем з селезінкою і нирками;
проблем з шлунково-кишковим трактом (печія, нудота, блювота, запор, діарея і метеоризм);
погіршення стану шкірного покриву;
слабкості і запаморочення;
захворювань печінки, діабету і артриту.


Тому розширений аналіз води і при необхідності її очистка  – обов'язкові етапи підготовки якісної і повністю безпечної для  вживання здоров'я людей води.

 

 Для дослідження проб питної води на звертайтеся до спеціалістів санітарно-гігієнічної лабораторії Косівсько-Верховинського міжрайонного відділу ДУ «ІФОЦКПХМОЗ»,м.Косів,пров.Шевченка,10.