Досить довгий час багато медиків і вчених вважали, що лямблії становлять небезпеку тільки для дітей з ослабленим імунітетом або новонароджених, а здорові діти і підлітки можуть бути тільки носіями. Але пізніше виявилося, що це думка не зовсім вірна.

   Насправді, потрапляючи в організм будь-якої дитини лямблії здатні приносити шкоду і викликати досить важку хворобу, яка називається лямбліоз. І чим молодша буде дитина, тим важче організму буде впоратися з цими паразитами.

    Лямблії у дітей відносяться до заразної хвороби, яка може досить швидко поширюватися і передаватися іншим дітям при недотриманні правил особистої гігієни.    Найчастіше, лямблії зустрічаються у дітей у віці від двох до семи років.. У дітей, які мають погану звичку гризти нігті і тягнути брудні предмети в рот, практично завжди є лямблії. Крім цього, лямблії у дітей виникають з причини пиття некип’яченої води з-під крана.

     Досить часто лямблії у дітей приймають за глисти. Відмінність полягає в тому, що лямблії це найпростіші паразити, які схожі на амебу. Поза організмом  лямблії гинуть, тому намагаються скоріше знайти «жертву», куди можна було б оселитися. Лямбліями можуть заразитися як діти, так і дорослі.

Розпізнати наявність лямблій у дітей можна за наступними симптомами: втрата апетиту, зниження маси тіла, обкладений язик, наявність шматочків не перевареної їжі в калі, бурчання в животі, блідість, порушення або відсутність сну.

     Лямблії у дітей можуть бути у двох формах – гострій і хронічній. Гостра форма хвороби найчастіше діагностується у зовсім маленьких дітей. Проблема полягає в тому, що у таких дітей лямблії дуже часто приймають за інші хвороби. У малюків виникають болі в животі, кольки, здуття, метеоризм, підвищене газоутворення, підвищення температури, нудота.

      Більш поширеною формою лямблій серед дітей є хронічна форма. При цьому відбувається ураження органів травлення, виникають діарея або запор, болі в животі, нудота, блювання, порушення апетиту, порушення виділення шлункового соку і жовчі, порушення роботи серця, страждає загальне самопочуття дитини. Дуже часто при лямбліозі виникають алергічні реакції та шкірні висипання.

      У більш старших дітей на першому місці зазначається присутність вегетативних симптомів, причому всі інші симптоми теж спостерігаються. Таких дітей дуже часто закачує у транспорті, у них постійно скаче артеріальний тиск і часто наступають напади сильного болю в животі, блювота і діарея. Дуже часто лямбліоз у такому разі плутають з дискінезією жовчних шляхів або гастритом. Але, насправді, перераховані вище симптоми говорять про наявність лямблій в організмі дитини.

Лямблії несуть серйозну небезпеку для організму дитини, оскільки від їх дії страждає весь організм. Лямблії у дітей викликають алергічні та токсичні реакції, а також провокують виникнення дерматитів, екземи та нападів астми. Лямблії забирають у дитини поживні речовини, лактозу, глюкозу і вітаміни, тому дитина стрімко втрачає у вазі і має поганий апетит, через що відстає в рості і розвитку. Також лямблії порушують нормальну мікрофлору кишечника і процес травлення. У дітей з лямбліями відзначається підвищена захворюваність простудними і хронічними хворобами.

       Профілактика лямбліозу в дітей пов’язана з виявленням і лікування безсимптомних паразитоносіїв та цистоносіїв, а також освоєння дітьми гігієнічних навичок, застосування для пиття лише кип’яченої води та обов’язкове миття  фруктів і овочів перед вживанням. Також проводяться протиепідемічні заходи в дитячих установах.

      При забезпеченні проведення всіх заходів профілактики, а це й раннє виявлення, своєчасне та якісне лікування  хворих, дотримання режимних моментів, санітарно-гігієнічне навчання , можливо знизити захворюваність на лямбліоз в цілому та захистити своїх дітей та себе  від цього захворювання.