Про Національну Волонтерську Платформу

З метою посилення волонтерського руху між Міністерством молоді та спорту України, Представництвом Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні та громадською організацією

Водно-нітратна метгемоглобінемія

    Водно-нітратна метгемоглобінемія – захворювання, обумовлене значним підвищенням вмісту метгемоглобіну в крові, який утворюється внаслідок токсичної дії нітратів на гемоглобін, що призводить до порушення транспортування кисню кров’ю та кисневого голодування тканин (гіпоксії).      

ДЕМЕНЦІЯ: ПЕРЕБІГ, УМОВНІ СТАДІЇ ТА СИМПТОМИ

Деменція — це синдром, який впливає на роботу мозку. Основними його симптомами є проблеми з пам’яттю, мисленням, мовленням і виконанням повсякденних завдань. Також у людей з деменцією бувають зміни емоційного стану, сприйняття і поведінки.

Першість з настільних ігор в Рожнівській громаді

Відповідно до розпорядження Рожнівського сільського голови Сергія РАДИША №20-з від 06.03.2024, на території Рожнівської громади до 31 березня 2024 року заплановано провести перший етап першості громади з шахів, шашок і настільного тенісу серед чоловіків та жінок, в одиночних та парних розрядах. Змагання відбудуться у приміщеннях Будинків культури та освітніх закладах.

Сприяння зайнятості внутрішньо переміщених осіб

Основним завдання служби зайнятості є максимально якісне та оперативне задоволення потреб роботодавців та безробітних осіб, які часто звертаються за допомогою у підборі кваліфікованого персоналу чи пошуку роботи.

Оперативна інформація щодо захворюваності на грип, ГРВІ і COVID -19 по Косівському районі

У жовтні в Україні почався епідемічний сезон, тобто серед населення зростає кількість респіраторно-вірусних сезонних захворювань таких як ГРВІ, COVID-19 та грип. Вірус грипу підстерігає нас всюди: у закладах охорони здоров’я, транспорті, супермаркетах, аптеках – у всіх місцях масового скупчення людей. Джерело інфекції — хворий із клінічно вираженою чи безсимптомною формою хвороби. Хвора людина, навіть із легкою формою грипу, становить небезпеку для оточуючих протягом усього періоду прояву симптомів – це, в середньому, 7 днів. Шлях передавання інфекції — повітряно-краплинний.

Щодо ментального здоров’я

              За оцінками ВООЗ кожен четвертий житель України,або орієнтовно 10 мільйонів населення ,може страждати від розладів психічного здоров’я. Відповідно до результатів першого,з початку повномасштабної війни,дослідження стану психічного здоров’я українців,у 57% опитуваних існує ризик розвитку посттравматичного стресового розладу,45% респондентів сказали,що для того,щоб звернутися за  допомогою в сфері охорони психічного здоров’я,їм потрібно «наважитися»,тільки 34 % респондентів знають ,куди звертатися за допомогою в разі необхідності. З метою мінімізації наслідків психічних та поведінкових розладів внаслідок російської агресії проти України стартувала Всеукраїнська програма ментального здоров’я «Ти як?», ініційована першою леді України Оленою Зеленською .         Метою введеного в дію з 1 жовтня Закону України  від 06.09.2022р. №2573-ІХ «Про систему громадського здоров’я»  є врегулювання механізмів створення ефективної системи громадського здоров’я в Україні для зміцнення здоров’я населення, запобігання хвороб та збільшення  тривалості життя.  Одним із принципів, на основі яких діє система громадського здоров’я  в Україні є принцип  «цілісності – цілісного підходу до здоров’я та визнання єдності його фізичних, психічних, психологічних, духовних і соціальних аспектів». Закон затверджує порядок, стандарти та критерії якості надання послуг у сфері психічного здоров’я.        Одним із напрямків роботи центрів контролю та профілактики хвороб  є підвищення обізнаності щодо психічних захворювань та боротьба зі стигмою, пов’язаною з психічними розладами.  Для підвищення обізнаності щодо психічного здоров’я спеціалісти Косівсько- Верховинського міжрайонного відділу будуть надсилати інформаційні матеріали для використання в роботі та для розміщення в інтернет ресурсах ,проводити  заходи з працівниками  відповідно до календаря медичних подій на 2024 рік.   Корисні додатки щодо теми ментального здоров’я: -Сайт « Ти як?»  https://www.howareu.com/ -Сторінк «Ти як?» у Фейсбуці  https://www.facebook.com/howareu.program -Сайт Центру громадського здоров’я   https://phc.org.ua/ -Сайт МОЗ https://moz.gov.ua/ -Психічне здоров’я для  України https://www.mh4u.in.ua/newsletter/ -Психічне здоров’я дітей – «Голоси дітей» https://voices.org.ua/

Де родинам загиблих захисників і захисниць України отримати безоплатно допомогу юриста чи адвоката

Родичі загиблих ветеранів війни, Захисників і Захисниць України можуть потребувати допомоги у розв’язанні юридичних питань. Отримати професійну юридичну допомогу можна, звернувшись до системи безоплатної правничої допомоги — це право гарантоване Законом України «Про безоплатну правничу допомогу». Як зазначили у пресслужбі системи БПД, у 2023 році до них надійшло понад 3,1 тисячі звернень членів родин загиблих. У 572 випадках для розв’язання питання доводилось звертатися до суду — допомога зі зверненням до суду також безоплатна.

САМОУШКОДЖУВАЛЬНА ПОВЕДІНКА У ПІДЛІТКІВ

САМОУШКОДЖУВАЛЬНА ПОВЕДІНКА (cелфхарм, self-harm) - будь-яка поведінка, під час якої людина завдає собі шкоди, намагаючись впоратися зі складними емоціями, переживаннями та спогадами. Важливим також є той факт, що більшість людей, які вчиняють такі дії, не хочуть та не планують завдати собі смертельної шкоди. Однак, не варто недооцінювати небезпеку від таких дій, адже самоушкодження може призвести й до суїцидальної поведінки.