ДЕРЖАВНА СЛУЖБА УКРАЇНИ З ПИТАНЬ БЕЗПЕЧНОСТІ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ ТА ЗАХИСТУ СПОЖИВАЧІВ

ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ

В ІВАНО-ФРАНКІВСЬКІЙ ОБЛАСТІ

вул Берегова, 24, м. Івано-Франківськ, 76019, код ЄДРПОУ 40309088 тел. 51-13-89, факс 51-13-92,

ifdergprod@vetif.gov.ua

 

24.07.2018 р.                                                    

Відповідальним за роботу офіційних

веб-сайтів райдержадміністрацій

та міських рад

Головам територіальних громад

Івано-Франківської області

 

З метою інформування громадськості та доведення до широкого загалу (в т.ч. шляхом публікації на офіційних веб-сайтах райдержадміністрацій,  міських рад  та територіальних громад),  подаємо наступну актуальну інформацію.

 Поради спеціаліста Держпродспоживслужби : як запобігти небажаним наслідкам під час проведення Всеукраїнської Патріаршої  прощі

 

Фото без опису4-5 серпня 2018 року відбудеться Всеукраїнська Патріарша проща до Галицької Чудотворної ікони Матері Божої в селі Крилос Галицького району.   Щоб запобігти харчовим отруєнням та кишковим інфекційним захворюванням під час її проведення,  Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області  радить  прочанам  дотримуватись наступних порад.

 

Для початку -  варто подбати про своє харчування. Адже у літню пору року, коли в теплі шкідливі бактерії розмножуються досить швидко,  дуже легко отримати харчове отруєння чи кишкові інфекції, пов’язані із уживанням продуктів харчування та питної води. Основними причинами спалахів є нехтування елементарними правилами особистої гігієни, порушення технології приготування їжі, зберігання харчових продуктів в антисанітарних умовах без належного температурного режиму.

З метою профілактики кишкових інфекцій та харчових отруєнь при організації прощ та інших релігійних заходів рекомендуємо обмежити асортимент харчових продуктів.  Не рекомендовано брати з собою на прощу харчові продукти, які швидко псуються: варені та копчені ковбаси, кремові кондитерські вироби, йогурти та інші молочні продукти, салати та кулінарні вироби. Слід пам’ятати, що готові страви без холоду можуть зберігатися не більше двох годин.

З харчових продуктів варто взяти фасовану питну воду, сухе галетне печиво, шоколад, яблука. В жодному разі не використовуйте для пиття воду з незнайомих джерел. А також не забувайте про дотримання особистої гігієни: миття рук з  милом після відвідувань туалету та перед прийомом іжі, використання вологих бактерицидних серветок.

Цьогоріч спекотна погода може завдати чимало клопоту прочанам особливу увагу в спеку необхідно приділити дітям. Дитячий організм набагато чутливі ший до  підвищення температури навколишнього середовища, ніж дорослий.  Мають насторожити такі симптоми перегрівання дитини – почервоніння шкіри,  підвищення температури тіла, млявість, безпричинне капризування, нудота, часте дихання із задишкою, судоми або навіть і непритомність. За перших проявів нездужання з дитини потрібно зняти одяг, покласти її в горизонтальне положення, протерти все тіло змоченою у воді серветкою й обов’язково давати пити кожні 5-10 хвилин, щоб уникнути зневоднення організму.  Підійдуть прохолодні негазовані напої: вода, слабо заварений чай, тощо. 

У дорослих також можуть проявлятися симптоми теплового та сонячного удару. Найперше це слабість, млявість, запаморочення, рясне потовиділення, спрага, головний біль, нудота й блювання. В особливо тяжких випадках ймовірна втрата свідомості. Якщо людина перегріється і в неї і в неї спостерігаються перелічені вище симптоми, негайно викликайте лікаря й уживайте заходів щодо охолодження організму. Постраждалого слід покласти в прохолодному місці, на голову - холодний компрес або вологий рушник і давати йому якомога більше пити.

Щоб уникнути небажаного впливу високих температур на організм, одягніть просторий світлий одяг із натуральних тканин, не забудьте  легкий головний убір і обов’язково візьміть із собою пляшечку негазованої води. Слід багато пити, не менше 1,5-3 л рідини на день. Уникайте вживання алкоголю, в тому числі і пива, а також різних солодких газованих напоїв, які не тільки не втамовують спрагу, а й уповільнюють обмінні процеси в організмі. Харчуватися за спекотної погоди варто менше, але частіше, не залишаючи свіжоприготовлену їжу на потім. Будьте особливо обачними з продуктами, які швидко псуються.